Archiwum
Kalendarium wpisów
Grudzień 2014
P W Ś C P S N
« Lis   Lut »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
wait
wait

PostHeaderIcon Na wigilijnym stole – w różnych regionach Polski

Na wigilijnym stole O potrawach, jakie goszczą na stołach w czasie Wigilii w Łodzi i innych regionach naszego kraju, rozmawialiśmy w dniu 19 listopada z uczniami kl. III d Szkoły Podstawowej nr 19. Pogadanka z pokazem multimedialnym, miała na celu poszerzenie wiadomości dzieci o świętach Bożego Narodzenia, w szczególności wieczorze wigilijnym, pokazanie, jak różnie on przebiega w poszczególnych regionach Polski. Wiele potraw dzieci łódzkie doskonale znały, ale były też takie, o których po raz pierwszy usłyszały, a ich nazwy brzmiały dla nich egzotycznie np. moskale, moczki, siemieniotka, kutia, makiełki, makówki. Uczniowie bardzo byli ciekawi, jak przygotowuje się poszczególne potrawy, chcieli poznać ich przepisy. Na spotkaniu oczywiście mogli się tego dowiedzieć. Zapewnili nas, że niektóre z potraw, oczywiście te łatwiejsze, spróbują przygotować na swój stół wigilijny w  tegoroczne święta.

1pierogi z kapustą i grzybamipierniki na stole wigilijnym 001    

Zdjęcia wykorzystane w pokazie multimedialnym pochodzą ze strony internetowej http.: / www.flickr.com

oraz z książki: Od świąt do świąt / Marzena Kuźmińska. – Warszawa 2007

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Kategorie