Archiwum wpisów
Kwiecień 2015
P W Ś C P S N
« Mar   Maj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
wait
wait

 

   Skąd się wzięła w Rosji? Jedne źródła podają, że przywędrowała w XVII wieku z Chin inne, że z Mongolii – ważne, że pojawiła się na dworze carskim i zasmakowała. Stała się elementem kultury. Z dworów trafiła do domów mieszczańskich i innych warstw społecznych. Pijano ją w filiżankach, w szklankach a nawet na spodkach. A gdy w XVIII wieku wynaleziono samowar, napój ten stał się elementem rytuału. Stolicą samowarów została Tuła, ale wyrabiano je także w Moskwie, Petersburgu, Jarosławlu i Suksunie. W 1870 roku zaś warszawskie zakłady Henneberga, Frageta i Norblina otrzymały srebrny medal za samowary na Wszechrosyjskiej Wystawie Przemysłowej.  W samowarze rozpalało się węglem drzewnym lub szyszkami (dzisiaj są też na prąd). Służył on do zagotowania wody. W czajniczku ustawionym na wierzchu parzyła się herbata. Herbatę słodzono konfiturami (najlepiej malinową lub wiśniową). Podawano także cukier w kostkach oraz słodkie lub wytrawne przekąski. W czasach bardziej współczesnych pija się ją z cytryną ze skórką. Woda powinna być miękka i z małą zawartością soli mineralnych i tylko raz gotowana. Czarną herbatę zaparzamy wodą doprowadzoną do wrzenia. Białą, żółtą i zieloną wodą o temperaturze 65-80 C.

   Samowar skupiał wokół siebie rodzinę i przyjaciół. Toczyły się przy nim długie rozmowy. W wielu utworach rosyjskich pisarzy pojawia się rytuał związany z piciem naparu herbacianego.

herbata po Rosyjsku

I my zasiedliśmy wczoraj przy samowarze aby porozmawiać o tradycji picia herbaty w Rosji. Gdy już trzymaliśmy filiżanki wypełnione doskonałym napojem zaczęły się snuć wokół samowara opowieści i wspomnienia uczestników spotkania o podróżach po Rosji.

Bardzo dziękuję pani Krystynie Pruk za udostępnienie eksponatów na wystawkę oraz samowara i konfitur robionych przez siebie.

Zapraszamy w maju na Herbatkę po Angielsku oraz Herbatkę po Japońsku.

Możliwość komentowania jest wyłączona.