Archiwum wpisów
Czerwiec 2012
P W Ś C P S N
« Maj   Lip »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Galeria

Pyszna wariacja na temat zupy z porów. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. 

Składniki:zupadunska

3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
kawałek szynki – 15 dag, pokrojonej na plastry
10 dag łagodnego serka topionego
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
pół szklanki startego żółtego sera
pół garści posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:f77437616ca8f909

Z porów odcinamy zielone części i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieramy i siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzamy do ich zeszklenia.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w długie paski szynkę i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory są zupełnie miękkie, dodajemy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą – jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodajemy osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę. Doprowadzamy zupę do zagotowania.
Na talerzach zupę posypujemy serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podajemy z grzankami lub z bagietką.

Źródło: www.mniammniam.com

Życzymy smacznego!

Możliwość komentowania jest wyłączona.