Archiwum wpisów
Marzec 2013
P W Ś C P S N
« Lut   Kwi »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Galeria

Mazurek porzeczkowy

 

Ciasto: 35 dag mąki, 25 dag masła, 2 żółtka, 2 łyżki kakao

Obłożenie: słoik dżemu z czarnej porzeczki, 4 białka, 10 dag cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, posiekaj. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć. Wszystkie części ciasta zawiń w folię. Dwie części (jasną i ciemną) odłóż do zamrażarki, pozostałą do lodówki. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Posmaruj dżemem. Białe ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce wprost na warstwę dżemu. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i wyłóż ją na ciasto. Ciemną część ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce wprost na pianę. tak przygotowany mazurek piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Z książką w kuchni...

 

Przepis znajdziemy w książce:

Mazurki pyszne i łatwe

Mazurki/Beata Połatyńska.-Łódź, 2011.

Życzymy smacznego!

Możliwość komentowania jest wyłączona.