Archiwum wpisów
Luty 2014
P W Ś C P S N
« Sty   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Galeria

Róże karnawałowe 

Już czas! Kto jeszcze ich nie smażył w karnawale, może zaczynać. Róże karnawałowe wykonujemy według takiego samego przepisu jak faworki. Inny jest tylko sposób ich formowania. Nie są trudne do przygotowania, ale bardzo ładnie się prezentują. Można spróbować dla odmiany!

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
  • 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • olej do głębokiego smażenia 
  • cukier puder do posypania
  • wiśnie z zalewy lub konfitura wiśniowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobićZ książką w kuchni do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na ok. 20 minut by zmiękło i odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (ok. 15 minut). Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Rozwałkować cienko, następnie wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości. Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składać po 3 – najmniejszy na wierzchu; po środku mocno nacisnąć, by się skleiły. Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. W środek włożyć wiśnię z zalewy lub łyżeczkę konfitury wiśniowej.

Przepis znajdziemy w książce:

Ciasta i ciasteczka 

Ciasta i ciasteczka/[wybór i opracowanie Iwona Czarkowska.-Bielsko-Biała, 2010.

Życzymy smacznego!

Możliwość komentowania jest wyłączona.