Archiwum wpisów
Luty 2015
P W Ś C P S N
« Sty   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Galeria

Pączki Pani Rejentowej Składniki:

czubata szklanka mąki tortowej, 3 żółtka, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła, 2 dag drożdży, 4 duże łyżki tłustego mleka, szczypta soli, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki spirytusu, marmolada morelowa, konfitury z róży lub wiśni (dobrze odsączone), cukier puder wymieszany z kawałkiem utłuczonej w moździerzu wanilii do posypania, 1 kg + kopiasta łyżka czystego smalcu.

Sposób przygotowania:

W letnim mleku rozcieramy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyrośnięte drożdże, alkohol, całość dokładnie mieszamy, dodajemy, siejąc przez sito, mąkę i sól, wyrabiamy ciasto (można robotem na niskich obrotach). Gdy stanie się pulchne i jednolite, dodajemy ciepłe, roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym, pozbawionym przewiewu miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, nabieramy, na jeden pączek,Z książką w kuchni... płaską łyżkę ciasta, rozprowadzamy na dłoni, nadziewamy lekko podgrzaną marmoladą (nie powinno być różnicy temperatur), formujemy zgrabny paczek i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Gdy pączki podwoją objętość, smażymy, małymi partiami, na rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę, wyłożoną grubą warstwą papierowych serwetek, po odsączeniu układamy na paterze, oprószamy obficie cukrem pudrem z wanilią.

Przepis znajdziemy w książce:

Polecamy!

Książka kucharska: polskie przepisy / Ewa Aszkiewicz .- Poznań, cop. 2007.

Życzymy smacznego!

Możliwość komentowania jest wyłączona.