PostHeaderIcon Halloween w bibliotece

1 "Szara  Pani w noc wesela
dziś prowadzi Makabrela"

             
             Księga Cmentarna
/ Neil Gaiman

 

 7

HALLOWEEN – straszne święto?

To straszne święto obchodzono już 2000 lat temu. Zapoczątkował je Celtycki lud, obchodząc 31 października święto zwane "Wigilia Wszystkich Świętych". Według dawnych wierzeń dusze zmarłych wracały w następnym roku na ziemię, żeby wejść w ciała żywych. Aby temu zapobiec, 31 października Celtowie konstruowali przeróżne, straszne maski i przebrania, mające imitować demony i upiory. Przebrani tańczyli wokół rozpalonych ognisk, robiąc dużo hałasu, żeby je odpędzić, jak najdalej od ludzkich siedzib. Był to dobry czas na wróżenie, gdyż uważano, że otwierają się wrota przyszłości, a mnogość przebywających na ziemi dusz, pomaga wróżbitom. Chcąc zapewnić sobie przychylność duchów, stawiano w przedsionkach i izbach kuchennych specjalnie przygotowane jadło.
Dopiero w XIX wieku to nietypowe święto przywędrowało, wraz z irlandzkimi emigrantami, do Ameryki.
Przekazywane z pokolenia na pokolenie, ulegało różnym modyfikacjom i metamorfozom. Dziś jedno z ulubionych świąt mieszkańców nowego kontynentu – Halloween – zagnieździło się w amerykańskiej kulturze na stałe.
W nocy z 31 października na 1 listopada, miłośnicy Halloween, podobnie jak starożytni Celtowie, przebierają się za duchy, potwory i czarownice i urządzają pochody przez ulice miast. Święto to ma jednak inne oblicze. Dziś oznacza, przede wszystkim dobrą zabawę. Charakterystycznym elementem pejzażu  Halloween są ustawiane tego dnia w ogrodach dynie z wyciętymi dziurami oznaczającymi nos i oczy, i często ze świecącymi lampionami w środku. Zwyczaj ustawiania dyń, zwanych "Jack-o-lantern", tłumaczy inna legenda irlandzka, o niejakim Jacku – pijaku i włóczędze. Bohater tej legendy namówił diabła, żeby wszedł na drzewo, następnie wyciął w korze pnia krzyż, co odcięło szatanowi powrót na ziemię. Kiedy Jack umarł, nie mógł pójść do nieba wskutek swoich grzechów, ale nie chciano go także przyjąć do piekła, gdyż przechytrzył diabła. Diabeł podarował mu za to znicz umieszczony w wydrążonej rzepie, aby mógł oświetlać sobie drogę w wiecznej wędrówce w ciemnościach. We współczesnej Ameryce rzepę zastąpiła większa od niej dynia.
Źródło: halloween.wp.pl

3

DZIADY

Jest to nazwisko uroczystości, obchodzonej dotąd między pospólstwem w wielu powiatach Litwy, Prus i Kurlandji na pamiątkę dziadów, czyli w ogólności zmarłych przodków.Uroczystość ta początkiem swoim zasięga czasów pogańskich i zwała się niegdyś „ucztą kozła”, na której przewodniczył koźlarz, huślar, guślarz, razem kapłan i poeta (gęślarz). W teraźniejszych czasach pospólstwo święci dziady tajemnie w kaplicach lub pustych domach niedaleko cmentarza. Zastawia się tam pospolicie uczta z rozmaitego jadła, trunków, owoców, i wywołują się dusze nieboszczyków. Godna uwagi, iż zwyczaj częstowania zmarłych zdaje się być wspólny wszystkim ludom pogańskim: w dawnej Grecji za czasów homerycznych, w Skandynawji, na Wschodzie i dotąd po wyspach Nowego Świata. Dziady nasze mają to szczególnie, iż obrzędy pogańskie pomieszane są z wyobrażeniami religii chrześcijańskiej, zwłaszcza, iż Dzień Zaduszny przypada około czasu tej uroczystości.Pospólstwo rozumie, iż potrawami, napojem i śpiewami przynosi ulgę duszom czyścowym. Cel tak poważny, święta, miejsca samotne, czas nocny, obrzędy fantastyczne przemawiały niegdyś silnie do mojej imaginacji; słuchałem bajek, powieści i pieśni o nieboszczykach, powracających z prośbami lub przestrogami – a we wszystkich zmyśleniach poczwarnych można było dostrzec pewne dążenie moralne i pewne nauki, gminnym sposobem zmysłowie przedstawiane. Poema niniejsze przedstawi obrazy w podobnym duchu; śpiewy zaś obrzędowe, gusła i inkantacje są po większej części wiernie, a niekiedy dosłownie z gminnej poezji wzięte.
Dzieła poetyckie / Adam Mickiewicz. – Nowogródek, 1933

A oto przerażające okoliczności i to, co udało się nam zrobić z dyni i nie tylko:

18 3 17
 21   19  6

14

Ciasteczka dyniowe

1 szkl. mąki, 1 jajko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki soli, ¼ kostki masła, ½ szkl. cukru, ½ szkl. przecieru z dyni, ½ szkl. rodzynek (drobnych), ½ szkl. orzechów (posiekanych)
____________________________

Mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól mieszamy razem. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajko, następnie przecier z dyni. Do jednolitej masy stopniowo dodajemy mieszanką z mąką i dalej ucieramy. Do prawie gotowej masy wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy łyżką. Za pomocą łyżki nakładać keksy ciasta (w odstępach ok. 5 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut, aż lekko zbrązowieją.

10

Ciasto dyniowe z migdałami

2 szklanki maki, ¾ kostki masła, 2 żółtka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany, 1,5 szklanki tartych jabłek, pół szklanki siekanych orzechów,
1,5 szklanki tartego miąższu dyni, dżem brzoskwiniowy, migdały
____________________________

Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, kakao oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i zamrozić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy zetrzeć na tarce połowę mrożonego ciasta i posypać je orzechami. Tartą dynię wymieszać z jabłkami i wyłożyć na orzechy. Na wierzch, na tarce o dużych oczkach, zetrzeć pozostałe ciasto.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200C. Gorące ciasto posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.

12

Dyniowa szarlotka

Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/8 łyżeczki soli, ½ kostki masła, ½ szkl. cukru, 2 łyżki śmietany. Nadzienie:ok. 0,5 kg dyni, 2-3 jabłka (lub innego owocu), ¾ szkl. cukru, ½ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny, ½ szkl. rodzynek (drobnych), ½ szkl. orzechów (posiekanych)
____________________________

Z mąki, jajka, proszku, soli, masła i cukru zagniatamy ciasto, dodajemy śmietanę i dosypujemy mąki, żeby znów zagnieść ciasto. Wkładamy do lodówki, ok. 30 min. Dynie obieramy i kroimy na cząstki, podobnie jabłka i kilka minut prużymy. Doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy i studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy formę, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, zostawiając ok. 1,5 cm brzeg. Wylewamy masę dyniowo-jabłkową i posypujemy kruszonką [100 g masła/margaryny, 100 g cukru, 180 g mąki, wszystko zagniatamy]. Pieczemy przez ok. 35-50 minut w temperaturze 180°C

8

Dyniaczek

2 szkl. miąższu z dyni, 2 szkl. mąki, 0,75 szkl. cukru, 3 jajka, 5 łyżeczek cynamonu, 16 g cukru wanilinowego, 0,75 szkl. oleju, łyżeczka sody oczyszczonej, garść orzechów włoskich
____________________________

Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto mieszamy, przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

SMACZNEGO dyninka     

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Archiwum wpisów
Listopad 2012
P W Ś C P S N
« Paź   Gru »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Kategorie