PostHeaderIcon Halloween w bibliotece

1             
        
           
ŻÓŁTA GŁOWA  HALLOWEEN  KRÓLOWA     

 

4 W nocy z 31 października na 1 listopada, miłośnicy Halloween, podobnie jak starożytni Celtowie, przebierają się za duchy, potwory i czarownice i urządzają pochody przez ulice miast. Święto to ma jednak inne oblicze. Dziś oznacza, przede wszystkim dobrą zabawę. Charakterystycznym elementem pejzażu  Halloween są ustawiane tego dnia w ogrodach dynie z wyciętymi dziurami oznaczającymi nos i oczy, i często ze świecącymi lampionami w środku. Zwyczaj ustawiania dyń, zwanych "Jack-o-lantern", tłumaczy inna legenda irlandzka, o niejakim Jacku – pijaku i włóczędze. Bohater tej legendy namówił diabła, żeby wszedł na drzewo, następnie wyciął w korze pnia krzyż, co odcięło szatanowi powrót na ziemię. Kiedy Jack umarł, nie mógł pójść do nieba wskutek swoich grzechów, ale nie chciano go także przyjąć do piekła, gdyż przechytrzył diabła. Diabeł podarował mu za to znicz umieszczony w wydrążonej rzepie, aby mógł oświetlać sobie drogę w wiecznej wędrówce w ciemnościach. We współczesnej Ameryce rzepę zastąpiła większa od niej dynia.

A oto przerażające okoliczności i to, co udało się nam zrobić z dyni i nie tylko:

2 3 6 7
8 9 10 11
15 13 IMAG1167 dyninka

 
01 Szarlotka sypana

1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. pół paczki margaryny, ok. 1 kg dyni (wydrylowanej)

Wszystkie suche składniki mieszamy aby się dobrze połączyły. Dynie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownice smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Następnie szklankę mieszanki wysypujemy na dno formy, na niej układamy połowę startej dyni i przykrywamy warstwą margaryny startej na tarce na grubych oczkach lub pociętej w cienkie plasterki, tak aby przykryła całą warstwę. Na margarynę sypiemy znów szklankę suchej mieszanki i resztę dyni. Na koniec posypujemy pozostałą nam suchą mieszanką i przykrywamy margaryną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez ok. 45 min.[w innej wersji dynie możemy zastąpić jabłkami]

02 Muffinki dyniowe

2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 4 jajka, ¾ szkl. oleju rzepakowego, 2 szkl. startej na drobnych oczkach dyni

Mieszamy razem wszystkie suche składniki, za pomocą łyżki. W drugiej misce miksujemy mokre składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek, do połączenia składników. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki (papilotek). Pieczemy ok. 30 min w nagrzanym piekarniku do 180 st., aż wierzch się ładnie zarumieni.

                                                                                         Smacznego

Źródło: halloween.wp.pl

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Archiwum wpisów
Listopad 2013
P W Ś C P S N
« Paź   Gru »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Kategorie