TWKM_6U progu lata, 16 czerwca 2011 r. o godz. 1600, spotkanie ph. Truskawka w koglu-moglu – truskawki i inne owoce z karty u Anny zgromadziło członków Koła, tym razem w siedzibie Działu Udostępniania, przy ul.Długosza 7/9. Honory gospodyni pełniła kol. Ania Ruszczyk. Wprawdzie to czas późnej wiosny, ale temperatura otoczenia już całkiem gorąca. Na orzeźwienie – truskawki pod różną postacią. One bowiem stanowiły temat i pretekst spotkania. Wspominano owocowe smaki z dzieciństwa i jedzenie truskawek na różne sposoby. Nie zabrakło skojarzeń literackich, choćby z truskawką w tytule; wspomniano opowiadania Maksuda Ibrahimbekowa Kto pojedzie do Truskawca i Andrzeja Stasiuka Opowieści galicyjskie, będące podstawą scenariusza do filmu Wino truskawkowe w reżyserii Dariusza Jabłońskiego.

Stół biesiadny wypełniły różnorodne przysmaki, a karta zachęcała do wyboru, bo jakże tu poznawać się, bez odrobiny kulinarnych przyjemności. Mamy nadzieję, że jesienne spotkanie będzie równie ciekawe i sympatyczne. Już teraz zapraszamy!


A tak było!

MENU TRUSKAWKOWE

DESERY

  • Truskawkowa sonata – truskawki, kogel-mogel – puszysta pianka z żółtek i cukru
  • Kontrast smaków – truskawki w czekoladzie

CIASTA

  • Bajeczny popis Anny – sernik na zimno z truskawkami i galaretką
  • Krucha rozkosz – babeczki (czekoladowe, zbożowe i tradycyjne) z bitą śmietaną, okruchami lekkiej bezy i truskawkami

LODY

  • Zimny Łasuch – lody truskawkowe z musem truskawkowym lub bez, jak kto woli

NAPOJE

  • Aksamitny smak – koktajl truskawkowy na śmietance i jogurcie, z bananową nutą
  • Debiut – orzeźwiający napój z kawałkami świeżych owoców: ananas, mandarynki, truskawki, ciemne winogrona
  • Gorące smaki – herbaty truskawkowe, do wyboru

przegląd truskawkowego menu

Możliwość komentowania jest wyłączona.