stół serowy“Ser na rano złoto, na południe srebro, na wieczór ołów.”

Nowa księga przysłów  i wyrażeń przysłowiowych polskich
/ w oparciu o dzieło Samuela Adalberga oprac. Zespół Red. pod kier. Juliana Krzyżanowskiego. – Warszawa, 1972

Zapachniało, oj zapachniało w czwartkowe popołudnie w Filii nr 9, przy ul. Zielonej 77. Tak, jak zazwyczaj spotkanie z cyklu Poznajmy się! rozpoczęło się o godz. 1600, tym razem 29 marca, a gospodynią była Mariola Parzęczewska. Temat serów to nie lada wyzwanie, ponoć o serach można nieskończenie…

Rozmowę rozpoczęła gawęda o serze zwanym su gallu, produkowanym na Sardynii. Jego produkcja jest specyficzna i trwa dość długo, robi się go z koziego mleka, które dojrzewa około dziesięciu miesięcy w żołądku koźlęcia. Koźlę nie może być starsze niż półtora miesiąca. Ser charakteryzuje się zapachem, który odstrasza wielu ludzi, ale nie smakoszy su gallu. Potem gawęda zeszła na wspomnienia obozowe, wycieczki górskie i góralskie smaki bundza (twaróg z sera owczego) oraz żentycy (serwatka).

Nie zabrakło też motywów książkowych. Jako przewodnik po różnych rodzinach serów pojawiła się Wielka księga ingrediencji Philipa Dowell’a i Adriana Bailey’a z kolekcji kulinariów Jolanty Włochacz, natomiast jako propozycja z literatury pięknej książka Spencera Johnsona Kto zabrał mój ser? – będąca opowieścią o myszach i ludziach, nosząca znamiona przypowieści alegorycznej.

Spotkanie, w licznym gronie, było nie tylko ucztą „ducha”, ale i podniebienia. W menu znalazły się:

  • Ser camembert panierowany z dżemem wiśniowym lub żurawiną do wyboru.
  • Deski i talerze serów w różnych wersjach: krowie, kozie, owcze, udekorowane owocami: ananas, jabłka, gruszki, winogrona jasne i ciemne, kiwi, suszoną żurawiną i śliwkami oraz pomidorami truskawkowymi, oliwkami zielonymi nadziewanymi papryką:
    • sery żółte dojrzewające miękkie i twarde, łagodne i pikantne,
    • sery pleśniowe typu cammaebert, brie, blue,
    • warkocze serowe wędzone,
    • sery kremowe z orzechami.
  • Twarożek z warzywami: rzodkiewki, papryka szczypiorek, pomidor, ogórki świeże i kiszone.
  • Sałatka z brokułem, serem feta i kukurydzą w lekkim sosie z prażonym słonecznikiem.
  • Sałatka z fasoli i sera białego.
  • Serniki rosyjskie z sosem śmietanowo-waniliowym z rodzynkami.

Dodatki:

  • Pieczywo: bagietka, chleb warmiński z ziarnem, chleb żytni
  • Krakersy serowe Party Snack
  • Masło osełkowe

Deser:

Sernik udekorowany peruwiańską wiśnią, czyli miechunką jadalną

Napoje:

  • Herbaty: Lord Nelson czerwona z pieprzem i cytryną, Tetley Earl Grey – czarna.
  • Soki: jabłkowy, pomarańczowy.
  • Kawa (mogła być ze śmietanką).

A oto czterowiersz, który urodził się w czasie spotkania:

Bibliotekarze z Polesia w Łodzi
Spotykają się, gdy ich nachodzi.
Na przykład: sery na uwadze mając
Gawędzą sobie czule podjadając.

Małgorzata Skwarek-Gałęska

stół serowystół serowystół serowystół serowystół serowy

Możliwość komentowania jest wyłączona.