O Ty! nędzny biedaku, śledziu wymoczony,
Co dziś wszystkie ozdabiasz izby i salony.
Kiedy dziś w ogólności tak Cię bardzo cenią,
Rozbitki karnawału z dziurawą kieszenią.

Wykapawszy dwie doby, jedzą pany, panie,
Przyjmij hołd Ci należny i uszanowanie!

Oda do śledzia

Faustyn Świderski (1821-1885)

Jedni lubią śledzie inni nie. Czasami mogą być one dobrym pretekstem… np. do spotkania w ramach cyklu Poznajmy się! Kolejna opowieść koleżeńska odbyła się 15 listopada 2012 r. o godz. 1600 w Zespole Bibliotek im. Jana Augustyniaka przy ul. Wróblewskiego 67.

Kiedy za oknami szybko zapada jesienny zmrok, tym ciekawiej i chętniej biesiaduje się i gawędzi. Tak było i tym razem. W czasie spotkania, kosztując śledziowych specjałów, rozwinęły się wątki zawodowe i literackie.

Alicja Lenartowicz krótko podsumowała mijającą kadencję 2009-2012, obfitującą w wiele różnorodnych wydarzeń, których szczegóły zapowiedziała przedstawić w sprawozdaniu podczas Walnego Zebrania członków Koła SBP. Aby dać się rozwinąć rozmowie szybko przeszliśmy do części literackiej zainicjowanej przez Barbarę Wachowicz, która przybliżyła nam sylwetki: Hugo Christopha (Krzysztofika z przedwojennego Raciborza), słynnego z niebanalnych i ryzykownych żartów oraz Franciszka Fiszera polskiego filozofa i erudyty obracającego się w kręgach artystyczno-literackich, zapamiętanego z licznych anegdot i żartów stworzonych przez niego i o nim. Obydwaj mieli w swoim „repertuarze” anegdoty o śledziach. W żarty doskonale wpisał się wiersz Andrzeja Waligórskiego Potęga śledzia (zakończony puentą z mocnym przytupem), który przeczytała Małgorzata Witczak. Lektorka nawiązała też do „śledzia w oknie”, czyli humoru z Lalki Bolesława Prusa odnoszącego się do psot studentów, skonfliktowanych z baronową Krzeszowską. Opowieść o spuszczaniu z okna śledzia snuje Ignacy Rzecki w rozdziale IX Pamiętnik starego subiekta.

Kontynuując wątki literackie Barbara Appel uraczyła nas Baśnią o tańczącym śledziu, zawierającą wiele wątków do wykorzystania w biblioterapii. Słuchając tekstu poczuliśmy się jak w dzieciństwie, kiedy bajki niosły szczęśliwe zakończenie i przesłanie.

Dla każdego z uczestników Jolanta Włochacz przygotowała niewielki objętościowo druczek, którego główny trzon stanowi słowniczek nt. śledzia w porządku alfabetycznym ułożony.

Kiedy wyczerpały się wątki literackie rozmowa przeszła na tematy zawodowe. Rozgorzała dyskusja o przyszłości bibliotek, formie i funkcji zawodu bibliotekarza oraz jakości pracy i szybkim tempie zmieniających się technologii cyfrowych, a także otwartości kadr na zmiany. Nie zabrakło przykładów z różnych stron kraju: Warszawy, Gdańska, Lublina czy Łodzi. Ton dyskusji nadawał Piotr Tarnowski, ale każdy z uczestników rozmowy miał okazję podzielić się przemyśleniami. I tak dobiegliśmy końca wieczoru, a relacja nie byłaby pełna gdyby zabrakło opisu menu, na które złożyły się:

  • Filety śledziowe smażone, w lekkiej marynacie
  • Helskie koreczki
  • Kapitańskie koreczki
  • Placuszki śledziowe z ciasta naleśnikowego serwowane z marynowaną dynią
  • Rolmopsy z marynowaną cebulką, ogórkiem i marchewką, z sosem śmietanowo-majonezowym z chrzanem
  • Sałatka śledziowa, warstwowa z dodatkiem ziemniaków, jajek, cebuli i buraków
  • Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, ziemniakami, jajkami, ogórkiem i cebulą
  • Sałatka śledziowo-fasolowa z kaparami
  • Sałatka ze śledzi wędzonych z puszystą, żółtą pierzynką
  • Śledzie w pomidorach z cebulą i papryką
  • Śledzie w sosie remoulade (fr.) – zimnym sosem majonezowym z dodatkiem gotowanych na twardo jaj i musztardy
  • Śledzie w sosie śliwkowym udekorowane natką pietruszki i pestkami granatu
  • Śledzie w sosie śmietanowym z pestkami granatu
  • Śledzie z rodzynkami w oliwie z cienkimi, jak mgiełka, plastrami cebuli
  • Śledzik Ewy Szykulskiej z czerwoną cebulą i lekkim sosem z goździkami

Dodatki:

  • Zimnej wody – dla ochłody – perliste krople
  • Herbata gorąca – słodzona lub gorzka
  • Masło pachnące – dla lepszego „poślizgu” kęsów
  • Pieczywo w różnych wersjach – bagietka, chleb warmiński z ziarnami i chleb zwykły
  • Winogrona – zielone kiście słodkiego orzeźwienia

śledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menuśledziowe menu

druczek okolicznościowy

druk okolicznościowy

Możliwość komentowania jest wyłączona.