Spotkanie o smaku jajecznym

Jaja malowały nie kury filutki,
Malował je człowiek. To tradycji skutki.

Awantura o pisankę – Barbara Ponikarczyk

Jajo – podobno wszystko, co żyje, z niego powstaje. Nic dziwnego, że wiele powiedzeń, przysłów i sentencji się z nim wiąże; poeci piszą o nim wiersze. Jako, symbol życia, jest głęboko zakorzenione w tradycji świąt wielkanocnych. I właśnie na dwa tygodnie przed Wielkanocą wypadło nasze spotkanie. Tradycyjnie w czwartek, tym razem 14 marca 2013 r. o godz. 1600, spotkaliśmy się w Zespole Bibliotek im. Jana Augustyniaka także, dlatego by porozmawiać o Patronie, którego 120. rocznica urodzin przypada 25 maja 2013 r.

Aby podkreślić jajeczny smak, wieczór rozpoczęliśmy opowieścią Barbary Appel o jajach malowanych, na którą złożył się wiersz Barbary Ponikarczyk Awantura o pisankę oraz informacja o pierwszym, polskim Muzeum Pisanki. Znajduje się ono w Ciechanowcu (woj. podlaskie), w obrębie Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka, a zbiory, w znacznej części, pochodzą z prywatnej kolekcji podarowanej przez Irenę Stasiewicz-Jasiukową i Jerzego Jasiuka z Warszawy. Obejmują ponad 1000 eskponatów wykonanych różnymi technikami. Pisanki są wyrazem kultur regionów Polski, Ukrainy, Rosji, Czech, Moraw, Chin, Japonii, Kenii i innych krajów.

W części poświęconej Janowi Augustyniakowi, obok krótkiego przypomnienia Alicji Lenartowicz wskazującego źródła biobibliograficzne, opowieść wspomnieniową rozpoczęła Teresa Klarecka-Wójcik, emerytowana bibliotekarka, która znała Jana Augustyniaka oraz członków jego rodziny. Barwnie i z ekspresją przywołała anegdoty ze spotkań, powiedziała o wyborach czytelniczych znanego bibliotekarza, który mieszkając w sąsiedztwie biblioteki – mieszczącej się przy ul. Legionów 71/73 (dawniej – Obrońców Stalingradu) – był jej czytelnikiem. Dla ilustracji wspomnień przyniosła fotografie; na jednej z nich, poniżej, znajduje się w grupie osób z Janem Augustyniakiem.

Jan Augustyniak

Pani Teresa, podczas opowieści, sięgnęła pamięcią do początków swojej edukacji i przytoczyła anegdoty z czasu, kiedy postanowiła kształcić się w zawodzie aktorki. Nie będę ich przytaczać, treść znają uczestnicy spotkania…

W miłej atmosferze kosztowaliśmy przygotowanych specjałów. Na jajeczny smak – od entourage’u wielkanocnego stołu, po przygotowane menu – złożyły się:

  • Pasztet z jajek i pieczarek podany na sałacie w otoczeniu pomidorków koktajlowych
  • Kotleciki z jajek w zielonym koszyczku lodowej sałaty
  • Łódeczki z cykorii z jajkami garnirowanymi oliwką, koperkiem, papryką, szczypiorkiem i cząstką cytryny, z kleksem sosu tymiankowego
  • Jajka z łososiem, groszkiem i kukurydzą, oblane różowym sosem
  • Sałatka jarzynowa udekorowana cząstkami jajek i zielonym groszkiem
  • Sałatka jajeczna w sosie majonezowym ze szczypiorkiem
  • Jajka „maszerowane” Filipa i Zuzi ułożone w wieńcu, w otoczeniu pisanek i jaj indyczych
  • Jajka przepiórcze w skorupkach nakrapianych naturalnie
  • Sałatka wiosenna na bazie jaj, rzodkiewki i szczypiorku, z majonezem
  • Jajecznica po chłopsku, w cieście francuskim, podana na roszponce – w wyglądzie kojarząca się z przepiórkami w sarkofagach, serwowanymi podczas uroczystej kolacji w filmie Uczta Babette, będącym ekranizacją opowiadania Karen Blixen – zaskakujące

Dodatki i napoje:

  • Pszenne pieczywo i masło
  • Herbata różnych smaków i rodzajów
  • Kawa

Niestety, z różnych przyczyn, nie było z nami wszystkich, którzy chcieliby skorzystać z zaproszenia, w tym także pomysłodawczyni jajecznego tematu – Iwony Kozłowskiej.

Syci wrażeniami i smakami potraw rozstaliśmy się słowami rymowanych życzeń wypowiedzianych przez Barbarę Appel:

W dniu Wielkiej Nocy,
życzę Wam mocy,
zero zmęczenia,
serca szczerego,
domu ciepłego,
niech świeża będzie Twoja pisanka
i radosnego, co dzień poranka!

Spotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznymSpotkanie o smaku jajecznym

Spotkanie o smaku jajecznym

Możliwość komentowania jest wyłączona.