7Niejeden trudny do zgryzienia orzech okazuje się wewnątrz pusty
Włodzimierz Scisłowski

27 czerwca 2013 r., na kilka dni przed wakacjami, ale już o letniej porze, spotkaliśmy się w Zespole Bibliotek przy ul. Wróblewskiego 67 na kolejnym smakowym spotkaniu. Tematem dla podniebienia były orzechy, zaś dla rozwoju zawodowej wiedzy rozmowa o pierwszej polskiej książce drukowanej – Raj duszny Biernata z Lublina, w oficynie wydawniczej Floriana Unglera i Wolfganga Lerna, z okazji 500. rocznicy opublikowania.

Małgorzata Witczak – przybliżając nam Raj duszny i sylwetkę renesansowego poety, tłumacza, bajkopisarza, z pochodzenia mieszczanina i z wyboru duchownego – wybrała swobodną, niewymuszoną formułę gawędy, przez co wiedza sprzed pięciuset lat oraz informacja o rozciągniętych w czasie badaniach historyczno-literackich nad tekstem były interesujące w odbiorze. Już dzisiaj wiemy, że Raj duszny uznawany za pierwszą książkę wydrukowaną całkowicie w języku polskim, musiał oddać pierwszeństwo opublikowanej ok. 1508 r. Historyji umęczenia Pana naszego Jezusa Chrystusa. Do naszych czasów zachowało się jedynie osiem kart modlitewnika.

Korzystając z dobrodziejstwa cyfrowej informacji mamy dostęp do tekstu za pośrednictwem np. Śląskiej Biblioteki Cyfrowej. Nastrój kilku modlitw, odczytanych na prośbę referentki przez Barbarę Wachowicz, mogliśmy poczuć współcześnie. Oto przykład jednej z nich:

 

Po podniesieniu ciała
Duszo Krystowa, poświęci mię, ciało Krystowe, zbaw mię, krwi Krystowa, upoj mię, wodo boku Krystowego, omyj mię, męko Krystowa, potwierdzi mię, pocie oblicza Krystowego uzdrow mię!
O, dobry Jesu wysłuchaj mię a nie dopuszczaj, abych odłączon od ciebie.
Od złościwego nieprzyjaciela obroń mię, w godzinę śmierci wzowi mię, podle siebie postawi mię, abych se wszytkimi anjoły chwalił cię, Pana zbawiciela mego, na wieki wiekow.
Amen.

W. Wydra, W.R. Rzepka, Chrestomatia staropolska. Teksty do roku 1543, Wrocław 1995

Bajki Biernata z Lublina są dostępne z bieżącej produkcji wydawniczej, zainteresowani mogą nabyć egzemplarz.

Nawiązując do miasta Lublin, Mariola Parzęczewska podzieliła się refleksją z niedawnej wycieczki, gdzie zachwyciła się starówką, a w szczególności barokowymi i klasycystycznymi kamienicami otaczającymi Rynek Starego Miasta.

W dalszej części, posilając się przygotowanymi na tę okazję smakołykami, gładko przeszliśmy do gawędy o orzechach, przytaczając anegdoty, przysłowia, znaczenie i symbolikę zarówno w literaturze, muzyce, jak i w życiu świeckim i religijnym, przygotowane w oparciu o artykuł na stronie Małgorzaty Karoliny Piekarskiej: http://www.piekarska.net/?cat=72&sub=70&art=706

Orzechy, główny składnik lub tylko dodatek do potraw, oddaje menu spotkania. Różnorodność kształtów, smaków, to zaledwie część z bogactwa suchych owoców. Kolorystykę stołu, orzechowych beżów i brązów, przełamywał żółtozłoty kolor ciasta, a zieleń, czerwień i bordowy pozostałych ingrediencji.

Kończąc spotkanie umówiliśmy się na następne, po wakacjach. Już dzisiaj zapraszamy!

Menu

Salami suszone z orzechami włoskimi – oryginalne francuskie
Sałata lodowa z kurczakiem, brzoskwiniami i orzechami nerkowca i włoskimi
„Krakersy chlebowe z przekładańcem kremowo-truskawkowo-orzechowym muśnięte smakiem pietruszkowym”
Mazurek orzechowy „piankowy”
Placek Niebo z masą orzechową i jabłkową
Rożki orzechowe z ciasta francuskiego – wykwintne
Orzechy w różnej postaci: orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy ziemne, orzechy nerkowca, migdały
Mieszanka studencka w ogromnych ilościach – podana na dwa sposoby: w kolorowych, papierowych foremkach i oryginalnym opakowaniu
Laskowe orzechy w mlecznej czekoladzie
Lody orzechowe z kruchymi rurką i wafelkiem
Truskawki
Staropolski napój orzechowy
Herbata

smak orzechówsmak orzechówsmak orzechówsmak orzechówsmak orzechówsmak orzechówsmak orzechówsmak orzechów

Możliwość komentowania jest wyłączona.