1

 

Motto

Śliwki z mojego sadu fioletem zasłały białe obrusy…

26 września 2013 r., tradycyjnie o godz. 1600, tym razem w siedzibie biblioteki przy ul. Struga 33, odbyło się spotkanie z cyklu Poznajmy się! o smaku śliwkowym.

Pretekst owoców uzupełniał temat spotkania poświęcony rozmowie w 900. rocznicę powstania Kroniki polskiej Galla Anonima – benedyktyńskiego mnicha przebywającego na dworze Bolesława Krzywoustego. Tę szkoleniową część przygotowała Magdalena Śliwińska, która niezwykle rzetelnie, z dużą dyscypliną – mimo rozlicznych dygresji – opowiedziała o Kronice, pochodzeniu Galla Anonima i badaniach związanych z autorem i jego dziełem. Wiele miejsca poświęciła teoriom związanym z pochodzeniem Galla Anonima wskazując na nowe i mocne argumenty wykreowane m.in. przez prof. Tomasza Jasińskiego z Instytutu Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu o jego włoskim pochodzeniu.

Kronika zaliczana jest do najstarszych dzieł polskiego piśmiennictwa, składa się z trzech części napisanych łaciną. Rozpoczyna się od czasów legendarnych, kończy natomiast ostatnim okresem (niedokończonym) z panowania Bolesława Krzywoustego, którego Gall Anonim był naocznym świadkiem. Oryginały Kroniki oraz wcześniejsze odpisy nie zachowały się, zdaniem badaczy istniało co najmniej 8 egzemplarzy.

Spotkanie odbyło się przy stole z białym obrusem, na którym królowały śliwki w odcieniach fioletu i różu, w otoczeniu przygotowanych specjałów. Centralne miejsce na stole zajął wrzos w pełnym rozkwicie.

Rozmowa toczyła się swobodnie, Alicja Lenartowicz podzieliła się z nami wspomnieniami z urlopu w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, gdzie obfitość śliwek powodowała, że można je było zrywać za darmo. Ciekawie wybrzmiała też opowieść o galerii sztuki, w której do sprzedaży wystawiono serię obrazów ze śliwkami.

Śliwki – jesienny urodzaj wielu odmian, słodkich, lekko kwaskowych, odrobinę cierpkich, każdy mógł znaleźć swój ulubiony smak i rodzaj. W naszym menu zagościły:

SAŁATKI

Sałatka ze słodką śliwką, rukolą, szynką szwarcwaldzką i prażonymi pestkami
Sałatka ze śliwek, papryki, cebuli i kurczaka
Śliwki z sosem czosnkowym, jajkiem i żółtym serem
Sałatka z groszku, z pieczarkami i suszonymi śliwkami

CIASTA

Śliwkowe usteczka z kroplą miodu
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

MARYNATY

Powidła śliwkowe
Bursztynowa śliwka a’la brzoskwinia w sosie własnym
Sos śliwkowy z czarną porzeczką – szlachetny
Śliwki w occie
Śliwki w occie bez octu
Rubinowy dżem śliwkowy i chrupkie pieczywo

ŚLIWKOWE RÓŻNOŚCI

Wyborne knedle ze śliwkami
Schab pieczony ze śliwką
Pasztet ze śliwką
Śliwki z migdałami, miodem i pieprzem – wykwintne
Kieszonki z żółtego sera wypełnione marynatą w odsłonie z bagietką z masłem

NAPOJE

Herbata czarna i śliwkowa z cynamonem

Możliwość komentowania jest wyłączona.