1

Lato, czas upragnionych wakacji, a my, jak uczniowie spotkaliśmy się w przededniu zakończenia roku szkolnego 27 czerwca 2014 r., tradycyjnie o godz. 16:00, w Zespole Bibliotek im. Jana Augustyniaka przy ul. Wróblewskiego 67. Obok smaków lata w kolorze zielonym inspirować do rozmowy miała nas 180. rocznica pierwszej edycji Pana Tadeusza Adama Mickiewicza, która ukazała się w czerwcu 1834 r.

Gospodynie spotkania przygotowały na tę okazję kilka różnych, znajdujących się w zbiorach Zespołu Bibliotek, wydań poematu: miniatury, pozycję z rysunkami Michała Elwiro Andriollego – polskiego rysownika, ilustratora, malarza epoki romantyzmu. Pojawiła się także wersja audiobookowa – Pan Tadeusz czyli Ostatni zajazd na Litwie: historia szlachecka z r. 1811 i 1812 we dwunastu księgach wierszem w reżyserii Aleksandra Bardiniego. Płyty w ilości 14, w wersji mono zostały wydane w Warszawie przez Polskie Nagrania w 1969 r. Wysłuchaliśmy księgi pierwszej pt. Gospodarstwo w recytacji Aleksandra Bardiniego.

Rozmowa o Panu Tadeuszu toczyła się bez zaplanowanego scenariusza. Poczynając od zaproponowanego przez Małgorzatę Witczak artykułu dra Marcina Lutomierskiego, historyka literatury, autora książki Mickiewicz i okolice. Tematy romantyczne na Łamach londyńskich „Wiadomości” z lat 40. i 50. XX wieku pt. 180 lat Pana Tadeusza, który został zamieszczony w numerze 1 z 2014 r. Forum Książki : bezpłatnym dodatku Forum Akademickiego. Były także wspomnienia szkolne z nauki fragmentów poematu (uśmiechów przy tym co niemiara) i opowieść Marioli Parzęczewskiej z praktyk studenckich w Bibliotece Gdańskiej Polskiej Akademii Nauk, gdzie oglądała miniaturowe wydanie Pana Tadeusza zamknięte w futerale z lupą.

A później już tylko rozmowy o lekturach, własnych poszukiwaniach, inspiracjach i biesiadowanie. Zieloność stołu współgrała z kolorem menu. Jako dekoracja wystąpiły zielone serwetki, przełamane wersją żółtych, pięknie ułożony bukiet ogrodowych i polnych kwiatów oraz efektownie prezentujące się sakiewki „zielonego złota” z zawartością ziół: majeranku, oregano, bazylii, pietruszki, mięty, liści selera i piórek szczypioru. Wśród smakołyków zagościły:

  • sałata z ogórkiem wężowym, ćwiartkami jajek, koperkiem i szczypiorkiem z sosem winegret,
  • mix sałat z kalarepką, ogórkiem, kiełkami rzodkiewki, kulkami mozzarelli z sosem jogurtowo-musztardowym,
  • sałatka z brokuła, fety z sosem jogurtowo-majonezowym obsypana prażonymi płatkami migdałów,
  • fasolka szparagowa z szynką szwarcwaldzką i sosem winegret na bazie octu balsamicznego, oliwy i miodu gryczanego,
  • kopertki z ciasta francuskiego ze szpinakiem,
  • pakieciki z ciasta filo z nadzieniem z zielonego groszku i suszonych pomidorów w otoczeniu maluteńkich korniszonów,
  • zielone masełko z koperkiem, pietruszką, czosnkiem i cytryną do kromek chrupiącej bagietki
  • pasta kanapkowa na bobowym grochu do mini krążków bułki pszennej.

Posiłek uzupełniały słodycze:

  • plasterki owoców kiwi,
  • słodkie winogrona,
  • kandyzowane cząstki owocu pomelo ze skórką,
  • miętowe pastylki w czekoladzie,
  • bajkowe – w wyglądzie i smaku – ciasto Leśny mech,
  • nektar egzotyczny na bazie owoców kiwi z wkładką (zielonych kostek galaretki),
  • cukierki Super w szkole, jak przystało na przeddzień wakacji,
  • zielona i czarna herbata.

zielone masełko z koperkiem, pietruszką, czosnkiem i cytrynąsałata z ogórkiem wężowym, ćwiartkami jajek, koperkiem i szczypiorkiem z sosem winegretpasta kanapkowa na bobowym grochu do mini krążków bułki pszennejsałatka z brokuła, fety z sosem jogurtowo-majonezowym obsypana prażonymi płatkami migdałówfasolka szparagowa z szynką szwarcwaldzką i sosem winegret na bazie ostu balsamicznego, oliwy i miodu gryczanegokandyzowane cząstki owocu pomelo ze skórkąkopertki z ciasta francuskiego ze szpinakiemplasterki owoców kiwimix sałat z kalarepką, ogórkiem, kiełkami rzodkiewki, kulkami mozzarelli z sosem jogurtowo-musztardowymciasto Leśny mechpakieciki z ciasta filo z nadzieniem z zielonego groszku i suszonych pomidorów w otoczeniu maluteńkich korniszonówksbp010nektar egzotyczny na bazie owoców kiwi z wkładką (zielonych kostek galaretki)

Jak zwykle było inspirująco i smacznie. Aż trudno było się rozejść, bo przecież nadciągał wieczór. Syci wrażeń rozstaliśmy się z życzeniami: Do następnego spotkania! Jesienią…

Możliwość komentowania jest wyłączona.